Przepisy
Koktajle z sokiem z rokitnika
- Gorący koktajl Bożonarodzeniowy, bardzo lubiany przez dzieci – proporcje 1:1. Wymieszaj i podgrzej sok z rokitnika BIO2YOU z kompotem śliwkowym. Otrzymasz zdrowy i pyszny napój Bożonarodzeniowy – moje dzieci go uwielbiają!
- Koktajl z soku z rokitnika BIO2YOU z sokiem z brzozy -– proporcje 1:1. Sok z brzozy jest niezastąpiony dla pacjentów cierpiących na anemię, gruźlicę, przeziębienie czy choroby skórne, a także jako środek łagodzący parcie na mocz przy stanach zapalnych układu moczowego, wspomagający leczenie kamicy nerkowej, miażdżycy, zapalenia stawów, podagry, reumatyzmu oraz ran. Soku z rokitnika z sokiem z brzozy działają na siebie synergicznie intensyfikując nawzajem działanie każdego z nich. Taki koktajl można pić 3 razy dziennie po szklance soku.
-
Koktajl z soku z rokitnika BIO2YOU z sokiem z marchwi i jarzębiny - proporcje 1:1:1, można dodać cukru lub słodkiego syropu do smaku. Zapobiega miażdżycy, nadciśnieniu tętniczemu, anemii, osłabieniu organizmu, reumatyzmowi; można go stosować wspierająco przy chorobach układu oddechowego oraz do obniżania poziomu
kwasu w żołądku. -
Koktajl z soku z rokitnika BIO2YOU z sokiem z buraków i marchwi - proporcje 1:1:1, można dodać cukru lub słodkiego syropu do smaku.
Ma działanie uspokajające, wspomaga leczenie chorób nerek, wątroby, pęcherzyka żółciowego oraz zatwardzeń, miażdżycy i zaburzeń przemiany materii. - Koktajl z soku z rokitnika BIO2YOU z sokiem z czarnej porzeczki -proporcje 1:1.
- Koktajl z soku z rokitnika BIO2YOU z sokiem z marchwi - proporcje 1:1.
Zimne potrawy i sałatki
- Witaminowe masło rokitnikowe. 500 g gęstej śmietanki kremówki, 200 g soku z rokitnika bez górnego „kożucha“. Śmietankę z sokiem należy ubić do utrzymania gęstej konsystencji i przechowywać w lodówce. Uzyskane masło-krem jest bogate w wiele kwasów tłuszczowych, karotenoidów, tokoferol itp. Ma piękny złoty kolor.
- Masło do kanapek z rokitnikiem i marchwią. 100 g marchwi, 125 g witaminowego masła rokitnikowego (przepis powyżej), sól do smaku. Ugotowaną marchewkę zemleć lub zmiksować, dodać masło rokitnikowe i sól i jeszcze raz zmiksować. Warto przypomnieć, że marchew bogata w karotenoidy i oczywiście rokitnik przekształcają się w witaminę A, która jest niezmiernie wartościowa dla naszego ciała (nie tylko ze względu na jej zawartość w oleju z rokitnika).
- Pasta z sera, zsiadłego mleka i rokitnika. 70 g gęstej śmietanki kremówki, 100 g sera, 2 łyżki stołowe zsiadłego mleka, 2 łyżki stołowe soku z rokitnika. Śmietankę, ser, zsiadłe mleko i sok z rokitnika zmiksować na gładką pastę. Pasta jest doskonała do kanapek i wspaniale smakuje!
- Mus z jabłek, marchwi i soku z rokitnika. 2 łyżki stołowe soku z rokitnika BIO2YOU, 2 jabłka, 1 marchewka. Zmiksowane jabłka z marchewką podgrzewać, wymieszać z sokiem z rokitnika i schłodzić.
- Sałatka z buraków, zsiadłego mleka i rokitnika. 80 g ugotowanych buraków, 50 g zsiadłego mleka, 2 łyżki stołowe soku z rokitnika BIO2YOU, koper lub natka pietruszki. Buraki pokroić, dodać zsiadłe mleko i sok z rokitnika, wymieszać i posypać koperkiem lub natką pietruszki.
- Sałatka z marchewki z sokiem z rokitnika. 10 posiekanych świeżych marchewek, 0.5 szklanki śmietanki, 2 łyżki stołowe soku z rokitnika. Wszystkie składniki wymieszać i gotowe! To niesamowicie zdrowa sałatka!
- Sałatka z marchwi, jabłka, pokrzywy i soku z rokitnika. 2 posiekane świeże marchewki, 2 posiekane jabłka, 0.5 szklanki posiekanej pokrzywy, 0.5 szklanki kefiru, 2 łyżki stołowe soku z rokitnika. Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 20 min. To bardzo zdrowa sałatka!
Zupy
- Zupa z rokitnika na zimno. 4 buraki, 3 marchewki, 3 ogórki, 30 g szczypiorku, 1 szklanka kefiru, 1 litr wody, koper do smaku i 4 łyżki stołowe soku z rokitnika BIO2YOU. Buraki i marchew pokroić, dodać sok z rokitnika, wodę i sól do smaku, podgrzać i trzymać pod przykryciem przez 10 minut. Następnie pozwolić zupie ostygnąć, po czym dodać ogórek, szczypiorek, koper i kefir.
- Zupa wegetariańska z mleczem i rokitnikiem (4 porcje). 3 buraki, 3 marchewki, 300 g kapusty, 3 ogórki, 0.5 szklanki śmietany, 0.5 szklanki soku z rokitnika BIO2YOU, 20 kwiatów mlecza, 1.2 litra wody. Posiekaną marchewkę, buraki i kapustę włożyć do gotującej wody, zakwaszonej sokiem z cytryny. Zagotować i wystudzić. Dodać ogórek, śmietanę, sok z rokitnika i kwiaty mlecza z usuniętymi zielonymi częściami.
- Zupa dyniowo-rokitnikowa. 200 g dyni, 0.5 szklanki soku z rokitnika BIO2YOU, 0.5 litra wody. Pokrojoną dynię zalać gotującą wodą i gotować przez 10 minut; po ostygnięciu do temperatury pokojowej i dodać sok z rokitnika.
Desery
- Sok z rokitnika BIO2YOU z koglem-moglem i bitą śmietaną. 1 szklanka soku BIO2YOU, 4 łyżki cukru, 2 żółtka, 150 g bitej śmietany. Żółtka ubić z cukrem, dodać sok z rokitnika i schłodzić. Następnie nałożyć do szklanek i udekorować bitą śmietaną.
- Pieczone jabłka z czarną porzeczką i sokiem z rokitnika. Składniki na 1 porcję: 1 jabłko, 1 łyżka stołowa soku z rokitnika BIO2YOU, 1 łyżka stołowa czarnych porzeczek zmiksowanych z cukrem pudrem. Z jabłka ostrożnie od gory wyciąć gniazda nasienne, wlać do środka jabłka sok z rokitnika i porzeczki z cukrem. Jabłka ułożyć w rzędzie najlepiej w żaroodpornym naczyniu, dodać 0.5 szklanki wody i dusić pod przykryciem przez 7-10 minut.
- Sos z rokitnika. Sok z rokitnika BIO2YOU może być stosowany jako ciekawy dodatek do różnych puddingow, naleśników itp. Jego konsystencję można zagęścić dodając mleko.
- Jogurt. Sok z rokitnika BIO2YOU zmieszany z mlekiem w proporcji 1:1.
- Galaretka. 1 litr soku z rokitnika, 1 kg cukru, 10-12 g żelatyny. Wszystkie składniki wymieszać i gotować ok 30 minut, aż zredukuje swoją objętość do 30% ilości początkowej. Następnie schłodzić galaretkę i wlać ją do odpowiednich naczyń.
Napoje alkoholowe
- Koktajl z rokitnika, czarnej porzeczki i jabłka. Czarne porzeczki zmiksować i posypać cukrem, umieścić w szklanym naczyniu i odstawić na 2 dni, aby oddzielił się sok. Ten sok dodać do świeżego soku jabłkowego i soku z rokitnika i przechowywać w zamkniętym naczyniu przez tydzień. Następnie do 1 litra takiego soku dodać 70 g cukru i 300 g spirytusu. Odstawić na 10 dni, po czym zlać sok bez osadu i odstawić na miesiąc. W ten sposób otrzyma się napój zawierający 14% cukru i 16% alkoholu.
- Wino deserowe z rokitnika. Przed nastawieniem wina należy usunąć cienki kożuch gromadzący się na soku, rozcieńczyć go wodą i dodawać cukru w kilku odstępach czasowych.