Badania naukowe i literatura
Na świecie przeprowadzono ponad 5000 różnych badań naukowych na temat wpływu rokitnika na zdrowie. Poniżej podsumowaliśmy kilka z badań, aby pomóc Ci lepiej poznać rokitnika i zrozumieć wnętrze jego skomplikowanej natury.
Ważnym jest, aby uświadomić sobie, że zachodni naukowcy rozpoczęli badania nad rokitnikiem dopiero niedawno, ale pomimo to i tak już są przekonani, że rokitnik jest jedną z najbardziej wartościowych roślin na świecie. Sam PubMed (który we współpracy z amerykańskim National Library of Medicine i National Institute of Health od lat 1950-tych opracował ponad 16 milionów publikacji naukowych) opublikował ponad 175 badań na temat rokitnika.
Seabuckthorn Research - To ogólne badania dotyczące rokitnika, które są swoistym przewodnikiem po jego świecie i dają wiedzę na temat wpływu rokitnika na zdrowie. Dostęp do tego serwisu można kupić na stronie za 19.95$.
Seabuckthorn, Hippophae Rhamnoides L, A Whole Food Answer to Better Nutrition. Marcus C.C.W. Elliott, M.D. - 2005 Sea buckthorn - Hippophae Rhamnoides L., Nieprzetworzona żywność sposobem lepszego odżywiania została napisana przez absolwenta Harvard University, Dr Marcusa Elliotta. Książkę łatwo się czyta i opisuje ona wartościowe cechy i właściwości rokitnika.
Seabuckthorn (Hippophae L.), a Multipurpose Wonder Plant. Vol. II: Biochemistry and Pharmacology. Editor-in-Chief: Virendra Singh - 2006. Ta książka zawiera kompletny opis rokitnika, także w kontekście tak ważnych spraw, jak szkodliwy wpływ wolnych rodników na organizm ludzki, konieczność stosowania antyoksydantów i cechy szczególne antyoksydantów oraz również zdolności rokitnika do ochrony ludzkiego organizmu przed radioaktywnością i szkodliwym promieniowaniem. Ten tytuł streszcza 42 różne badania przeprowadzone przez naukowców z Rosji, Chin, Indii, Finlandii, Niemiec i krajów Azji Centralnej. Pierwszy rozdział, poświęcony biochemii, opisuje 25 badań dotyczących składników bioaktywnych rokitnika, np. witamin, karotenoidów, steroli, tanin, kwasów tłuszczowych i składników mineralnych. Rozdział drugi zawiera 12 badań z zakresu farmakologii i daje szerokie spojrzenie na przeprowadzone badania, testy, eksperymenty, badania kliniczne z udziałem zwierząt i ludzi na temat działania rokitnika oraz jego wpływu na choroby, takie jak choroby serca, choroby skóry, nowotwory etc. Ostatni rozdział, opisujący sprawy różne, przedstawia 5 badań na temat technologii przetwarzania i produkcji zdrowej żywności i innych produktów z rokitnika. Ta książka będzie bardzo przydatna dla badaczy, homeopatów i wszystkich tych, którzy interesują się rokitnikiem.
Облепиха и здоровье: Чудо-ягода для жизни и долголетия. Эйдельнант А.С.Wielu z nas zna rokitnika, ale nie każdy wie, że jego owoce leczą praktycznie wszystkie choroby – od kataru po wrzody żołądka. Sekretem rokitnika jest fakt, że zawiera on w sobie prawie wszystkie naturalne substancje bioaktywne, które są niezmiernie ważne zarówno dla osób chorych, jak i zdrowych. Książka ta opisuje praktycznie nieograniczone możliwości profilaktyczne i terapeutyczne rokitnika w medycynie, jego ekologiczne i jednocześnie ekonomiczne zastosowanie, a także możliwości stosowania rokitnika w kosmetologii i kucharstwie. Przedstawia także sposoby uprawy i przetwarzania rokitnika. Czytelnik powinien jedynie uwierzyć w rokitnika – tak jak uczynił to Eidelnant – a stanie się tak zdrowym i pełnym energii jak on.
Облепиха исцеляющая и омолаживающая. Анастасия Артемова. Серия: Путешествие за здоровьем С этим товаром часто покупают. Publisher: Диля, 2001.,Miękka okładka, 160 str. Książka ta pomaga poznać niezliczoną ilość prozdrowotnych przepisów wykorzystujących rokitnika i wybrać te odpowiednie dla siebie.
Лечимся облепихой. Борис Покровский. Серия: Азбука здоровья, Издательства: АСС-Центр, ИКТЦ "Лада", 2005 г.
Rokitnik jest całym magazynem witamin ze szczególnymi cechami prozdrowotnymi. Sok, napar, olej z rokitnika itp. są niezastąpione w leczeniu oparzeń, chorób skórnych, nadżerek szyjki macicy, chorób żołądka i dwunastnicy. Książka ta zawiera najpopularniejsze wykorzystujące rokitnik przepisy medycyny ludowej do wzmocnienia zdrowia i leczenia różnych chorób.
Od lat 1950-tych PubMed zgromadził i streścił 16 milionów różnych badań z MEDLINE i innych ważnych magazynów naukowych.
Google Scholar zbiera badania, tezy, książki, streszczenia i inną literaturę naukową opisującą rokitnika. Można w nim znaleźć ponad 500 różnych publikacji na jego temat. Jeśli wpisze się w wyszukiwarce łacińską nazwę rokitnika – hippophae rhamnoides – znajdzie się ponad 5700 różnych opisów badań!
Icrts.org jest chińsko-fińsko-rosyjską organizacją cywilną badającą rokitnika. Ich pierwsza konferencja poświęcona rokitnikowi odbyła się w 1989 roku, kiedy to założono Międzynarodowe Stowarzyszenie d/s Rokitnika — International Seabuckthorn Association (ISA) Podczas trzeciej konferencji w 1989 roku powołano do życia Międzynarodowe Centrum d/s Badań i Szkoleń nad Rokitnikiem – the International Centre for Research and Training on Seabuckthorn (ICRTS). Obecnie Stowarzyszenie co 2 lata organizuje międzynarodowe konferencje naukowe. Angielska strona internetowa Stowarzyszenia zawiera interesujące doniesienia naukowe, jednakże więcej informacji można znaleźć w wersji chińskiej (www.icrts.org/chinese). Pod adresem babelfish.altavista.com można te informacje przetłumaczyć.
Inne wybrane opracowania o rokitniku:
1. Seaberry, Hippophae rhamnoides L., United States Department of Agriculture, Natural Resources Conservation Service, http://plants.usda.gov/java/profile?symbol=HIRH80
2. Li TSC, Beveridge THJ. Sea buckthorn: a new medicinal and nutritional botanical. Agriculture and Agri-Food Canada, Publication No. 10320E, Ottawa, 2007.
3. Li TSC, Beveridge THJ. Sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.): production and utilization. National Research Council of Canada, Research Press No. 46317, ISBN 13-9780660190075
4. Dharmananda S. Sea buckthorn. Institute of Traditional Medicine Online, 2004, http://www.itmonline.org/arts/seabuckthorn.htm
5. Zeb A. Important therapeutic uses of sea buckthorn (Hippophae): a review. J Biol Sci 4:687-693, 2004. http://ansijournals.com/jbs/2004/687-693.pdf
6. Yang B, Kallio HP. Fatty acid composition of lipids in sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) berries of different origins. J Agric Food Chem. 2001 Apr;49(4):1939-47.
7. Yang B, Karlsson RM, Oksman PH, Kallio HP. Phytosterols in sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) berries: identification and effects of different origins and harvesting times. J Agric Food Chem. 2001 Nov;49(11):5620-9.
8. Tiitinen KM, Hakala MA, Kallio HP. Quality components of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides) varieties. J Agric Food Chem. 2005 Mar 9;53(5):1692-9.
9. Cenkowski S, Yakimishen R, Przybylski R, Muir WE. Quality of extracted sea buckthorn seed and pulp oil, Can Biosystems Engin 48:3.9-3.16, 2006. http://engrwww.usask.ca/oldsite/societies/csae/protectedpapers/c0508.pdf
10. Yang B, Linko AM, Adlercreutz H, Kallio H. Secoisolariciresinol and matairesinol of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) berries of different subspecies and harvesting times. J Agric Food Chem. 2006 Oct 18;54(21):8065-70.
11. Zeb A. Chemical and nutritional constituents of sea buckthorn juice. Pak J Nutr 3:99-106, 2004.
12. Kallio H, Yang B, Peippo P, Tahvonen R, Pan R. Triacylglycerols, glycerophospholipids, tocopherols, and tocotrienols in berries and seeds of two subspecies (ssp. sinensis and mongolica) of Sea Buckthorn (Hippophaë rhamnoides). J Agric Food Chem. 2002 May 8;50(10):3004-9.
13. Singh V, Gupta RK, Sawhney RC, Arumughan C. Tocopherols and carotenoids in fruit pulp oil of seabuckthorn growing in dry temperate Himalayas, In: Proceedings of the 2nd Conference of the International Seabuckthorn Association, Beijing, China, August, 2005.
14. Gorbatsova J, Lõugas T, Vokk R, Kaljurand M. Comparison of the contents of various antioxidants of sea buckthorn berries using CE. Electrophoresis. 2007 Nov;28(22):4136-4142.
15. Zeb A. Anti-carcinogenic potential of lipids from Hippophae: evidence from the recent literature, Asian Pacific J Cancer Prev 7:32-5, 2006 http://www.apocp.org/cancer_download/Volume7_No1/Zeb.pdf
16. List of presentations, 3rd Conference of the International Seabuckthorn Association, Quebec City, August 2007, http://www.isa2007.net/stock/eng/program-isa2007-august-08.pdf
17. Larmo P, Alin J, Salminen E, Kallio H, Tahvonen R. Effects of sea buckthorn berries on infections and inflammation: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial, Eur J Clin Nutr. 2007 Jun 27 (ahead of print).